Bu sayede televizyonlardaki yayın kalitesi artacak, görüntü kirliliğine yol açan çanak antenler kalkacak. Yayıncı kuruluşlar da yeni dönem için çalışmalarına hız verdi. Türkiye'de bin 90 radyo ile 252 televizyon kanalı analog sistem üzerinden, karasal vericilerle yayın yapıyor. 3 yıl sonra analog sistemde kullanılan ve binaların dışında ya da çatılarda görüntü kirliliğine yol açan çanak antenler gidecek. Yerine uydudan direkt alınan ve çok daha fazla kanalı izyeyebileceğimiz yüksek çözünürlüklü bir yayın sistemi devreye girecek. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği, İstanbul'da düzenlediği ''Sayısal Yayıncılıkta Teknik Eğitim Sınav Merkezleri Kurulması Projesi'' ile sektör çalışanlarını bu sürece hazırlamayı amaçlıyor. Burada konuşan RTÜK Başkanı Davut Dursun, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bu sektörde tartışacağı en önemli sorun 'sayısal yayıncılığa geçiş konusunda ne tür sıkıntılar yaşarız ve bu sıkıntıları nasıl hızlı bir şekilde çözebiliriz' olacak. O sebeble analoğ yayıncılıktan sayısal yayıncılğa geçişin tartışıldığı bir dönemde sayısal yayıncılığa yönelik bir yeterlilik çalışmasının başlatılması önemli bir husustur'' dedi. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ise konuşmasında, yayıncılıktaki standartların yükseltilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bağış, ''Bu projenin katkıları ile artık sektörün işgücü de kendini bir üst seviyeye taşıyacaktır. Sayısal yayıncılıkta mesleki yeterliliği nasıl sağlarız. Türkiye'deki bir kameraman kardeşimizin Brüksel'de de, Paris'te de Londra'da da çalışabilmesini, Türkiye'deki bir televizyon yöneticisinin aynı şekilde Lizbon'da da, AB nin başka bölgelerinde de belki New York'ta, Moskova'da ve Pekin'de çalışabileceği standartları yakalamanın gayreti içindeyiz'' diye konuştu.
Bedava seyredilen kanallar için para verip seyretmek hiç de mantıklı değil ÇANAK ANTENİMİZE DOKUNMAYIN LÜTFEN
Arkadaşım kablo tv olayı başka. Bu sistemde,mesela bir kutu verecek o kutu sana uydudan direkt olarak görüntü aktaracak.Cep telefonu misali...
Benim antenimi çatıdan söktürecek sonra sana şu kanalları veriyorum ücretide şu kadar deyip her ay para alacaklar ister izle ister izleme tek seçeneğin bu deyecekler oldu avrupa birliği olan ülkelerden almanya da çanak anten kullanılabiliyoır çatıda yasak değil nasıl oluyor
Öncelikle bildiğim kadarıyla ücretli falan değil bu sistem.Sadece raceiver yerine o cihazı alacaksın ve normal olarak çanak anten gibi yayınları seyredeceksin.Maksat çatılardaki görüntü kirliliğini önlemek.Almanya'ya gelince,bizim milletimiz hangi konuda uyuşmuşki çanak anten konusunda uyuşsun.her kafadan ayrı bir ses çıkıyor herkes gidip kendi antenini kendi kuruyor.Ama avrupalı böylemi,aralarında anlaşıp en fazla 2-3 çanak ile bütün apartman tv izliyor.Bizim burada bir apartmanın tepesinde daire sayısının 3 katı çanak görmek bile mümkün.Buda gerçekten çok kötü bir görüntü veriyor..
Çanak antenlerimize herhangi bir müdahale olmayacaksa iyi tarafından da bakabiliriz. Örneğin araç çanak antenlerinin çok pahalı olduğu günümüzde, neredeyse her LCD veya LED tv de DVB-T özelliği var. Böylece her hangi bir ilave masraf yapmaksızın araç hareket halindeyken de yolcuların dijital görüntüyle televizyon izleme olasılığı gayet mümkün olabilir.
Bahsedilen yayın sistemi DVB-T'dir. Çatılarda kullanılan çanak anten ise DVB-S'dir. Her iki sistemde digital yayın yapar. Analog yayın şu an sadece karasal yayında var. Karasal analog yayın digitale geçiyor, uydu anteninden daha iyi bir teknoloji gelmiyor; uydu yayınları zaten digitaldir. Hatta uydu anteninde gökyüzünde ne kadar uydu o kadar frekans varken DVB-T yayınında yayın yapılan her bölgede belli sayıda, belli aralıklarla ve belli bant genişliğine sahip frekans olacaktır. Bu frekansları da parayı bastıran kullanacaktır.